Συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι με σκάφος

Όλοι αγαπάμε τα ταξίδια και πόσο μάλλον τα ταξίδια με ένα σκάφος στη θάλασσα κάτω από τον Ελληνικό ήλιο. Αλλά για να μπορέσεις να ευχαριστηθείς ένα τέτοιο ταξίδι και να σου μείνουν μόνο ευχάριστες εμπειρίες θα πρέπει να πάρεις τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Ανεξάρτητα από το πόσο έμπειρος χειριστής σκάφους είστε, πάντα πρέπει να ακολουθείτε τα βασικά μέτρα ασφαλείας. Παρακάτω θα βρείτε τις 9 πιο βασικές συμβουλές για ένα ασφαλές ταξίδι με σκάφος που πρέπει να ακολουθήσετε για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας:

1. Έλεγξε τον καιρό

Πριν αναχωρήσετε, σιγουρευτείτε ότι έχετε ελέγξει την πρόγνωση του καιρού. Αν παρατηρήσετε απότομες αλλαγές του καιρού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, καλό θα ήταν βγείτε στη στεριά. Το wunderground.com είναι ένα αξιόπιστο website για πρόγνωση καιρού στη Χαλκιδική ώστε να προγραμματίσετε ένα ασφαλές ταξίδι με σκάφος χωρίς εκπλήξεις.

2. Φτιάξτε μία λίστα προαναχώρησης

Είναι σημαντικό να εξοπλίσετε πλήρως το σκάφος σας πριν βγείτε στα ανοιχτά και να σιγουρευτείτε ότι είναι προετοιμασμένο για το ταξίδι που θέλετε να κάνετε. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ετοιμάσετε μία λίστα με όλα τα πράγματα που θα χρειαστείτε πριν την αναχώρηση σας. Με αυτό τον τρόπο δεν θα ξεχάσετε τίποτα σημαντικό.

Αυτή η λίστα πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Πρόγνωση καιρού (είναι το πρώτο που ετοιμάζεται)
 • Συσκευές παραγωγής ήχου (σφυρίχτρες)
 • Φώτα και σχοινιά
 • Εργαλεία και ανταλλακτικά
 • Καύσιμα και λάδια
 • Πυροσβεστήρα
 • Οδηγίες για πρυμοδέτηση και αγκυροβόληση του σκάφους

3. Να χρησιμοποιείται πάντα την κοινή λογική

Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια σας να χρησιμοποιείτε την κοινή λογική. Παρακολουθείτε το περιβάλλον σας, πλέετε πάντα με ασφαλή ταχύτητα, ειδικά σε πολυσύχναστες περιοχές, και φυσικά μην κάνετε απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε τους μετρητές που έχετε στο τιμόνι (τάση, θερμοκρασία, καύσιμα), καθώς έχουν τοποθετηθεί εκεί για να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα το συντομότερο δυνατό.

4. Σχεδιάστε το πλάνο της διαδρομής σας

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας σχεδιάστε ένα πλάνο με την διαδρομή που θα ακολουθήσετε και δώστε το σε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο σας. Πάντα να αφήνετε σε κάποιον το σχέδιό πλεύσης σας, ώστε σε περίπτωση που καθυστερήσετε να επιστρέψετε, να μπορεί να επικοινωνήσει με το Λιμενικό.

Το πλάνο διαδρομής σας πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 • το όνομα και τον αριθμό τηλεφώνου του οδηγού του σκάφους και τουλάχιστον ενός από τους άλλους επιβάτες
 • τον τύπο του σκάφους και τα στοιχεία νηολογίας
 • την ακριβή διαδρομή που θα ακολουθήσετε
 • και τους τρόπους επικοινωνίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως το EPIRB

Όταν ενοικιάζετε ένα σκάφος από τη Dream Swim δεν χρειάζεται να μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, καθώς τα σκάφη μας είναι εξοπλισμένα με δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης (GPS trackers), έτσι ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μπορέσουμε να σας προσεγγίσουμε εύκολα με το σκάφος διάσωσης.

5. Ορίστε συγκυβερνήτη

Σε περίπτωση τραυματισμού ή ανικανότητας, για οποιοδήποτε λόγο, του βασικού οδηγού να χειριστεί το σκάφος, θα πρέπει να έχετε κάποιον άλλο επιβαίνοντα, ο οποίος να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να οδηγήσει το σκάφος με ασφάλεια πίσω στην ακτή. Κατά την ενοικίαση ενός σκάφους, πριν από την αναχώρησή σας, θα έχετε μια λεπτομερή ενημέρωση ασφαλείας. Βεβαιωθείτε ότι θα την παρακολουθήσουν και άλλα άτομα πέρα από τον κυβερνήτη.

6. Φοράτε σωσίβια

Δεν έχει σημασία πόσο καλοί κολυμβητές είστε, θα πρέπει να φοράτε το σωσίβιο! Το να φοράτε ένα σωσίβιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα για να παραμείνετε ασφαλείς στο νερό. Βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας και οι φίλοι σας φορούν σωσίβια που ταιριάζουν στο μέγεθος τους. Εμείς, στη Dream Swim, παρέχουμε σωσίβια σε όλους τους επιβάτες και ειδικά στους μικρούς μας φίλους!

7. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ

Ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του σκάφους (θα πρέπει να έχετε έναν) πρέπει να αποφύγουν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ακόμη και μικρά επίπεδα αλκοόλ που μπορεί να έχουν μηδαμινό αντίκτυπο όταν βρίσκεστε στη στεριά, πάνω στο σκάφος θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση. Η κίνηση, οι κραδασμοί, ο θόρυβος του κινητήρα, ο ήλιος και ο άνεμος επηρεάζουν όλα μαζί τις αισθήσεις του χειριστή της βάρκας Για ένα ασφαλές ταξίδι με σκάφος θα πρέπει να είστε νηφάλιος.

8. Παρακολουθήστε κάποιο μάθημα ή ενημέρωση ασφαλείας

Στην Ελλάδα, δεν απαιτείται άδεια χειριστή για σκάφη με κινητήρα έως 30 ίππων, ενώ για να οδηγήσετε κάποιο σκάφος με κινητήρα άνω των 30 ίππων, θα πρέπει να κατέχετε δίπλωμα χειριστή ταχύπλοου σκάφους. Εμείς, στη Dream Swim, πιστεύουμε ότι τόσο οι αρχάριοι όσο και οι έμπειροι χειριστές πρέπει να μάθουν ή να θυμηθούν αντίστοιχα τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ακολουθούν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Γι’ αυτό το λόγο παρέχουμε λεπτομερή ενημέρωση ασφαλείας, η οποία πρέπει να παρακολουθείται τόσο από τον κυβερνήτη όσο και από τον συγκυβερνήτη του σκάφους.

9. Μάθετε να κολυμπάτε

Αυτή η συμβουλή είναι η πιο ουσιαστική και η πιο προφανής. Πρόκειται να κάνετε ένα ταξίδι στη θάλασσα και φυσικά πρέπει να γνωρίζετε κολύμπι! Όχι μόνο θα νιώθετε πιο ασφαλείς αλλά και για να μπορέσετε να απολαύσετε όλες τις στιγμές με τους αγαπημένους σας στη θάλασσα.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *