Άγιο Όρος: Ένας μοναδικός ιερός τόπος

Το Άγιο Όρος βρίσκεται στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Είναι η παλαιότερη μοναστική κοινότητα και αποτελεί το σημαντικότερο σημείο συνάντησης του Ορθόδοξου Χριστιανικού κόσμου. Η πρώτη εγκατάσταση των μοναχών στο Άγιο Όρος χρονολογείται τον 9ο αιώνα μ.Χ. κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων. Οι μοναχοί που ζουν εκεί συνεχίζουν να διατηρούν μέχρι σήμερα τον τρόπο ζωής του παρελθόντος, χωρίς να επηρεάζονται από τη ζωή του σύγχρονου πολιτισμού.

Η ζωή των μοναχών

Το Άγιο Όρος διοικείται αυτόνομα έχοντας τις δικές του τοπικές αρχές διοίκησης. Αποτελείται από 20 μοναστήρια και 2.000 μοναχούς. Μερικοί απ’ αυτούς διαμένουν μέσα στα μοναστήρια, ενώ  άλλοι προτιμούν την πλήρη απομόνωση επιλέγοντας να ζήσουν σε σκήτες προκείμενου να μείνουν μακριά από τα εγκόσμια. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι θα έρθουν σε στενότερη επαφή με τον Θεό.

Οι μοναχοί του Άγιου Όρους είναι αφοσιωμένοι στον Θεό και την προσευχή αλλά αφιερώνουν και μεγάλο μέρος της μέρας σε άλλες δραστηριότητες, όπως στον καθαρισμό των ξενώνων, την επιδιόρθωση παλαιών μοναστηριών, την καλλιέργεια λαχανικών, την παραγωγή κρασιού και την προετοιμασία του δείπνου. Στα γεύματα τους χρησιμοποιούν αποκλειστικά τοπικά προϊόντα, συνήθως λαχανικά και όσπρια, συνοδευόμενα με νερό ή κρασί.

Η παράδοση

Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να επισκεφθούν το Άγιο Όρος. Ακόμα και τα θηλυκά ζώα απομακρύνονται και φυλάσσονται έξω από αυτό. Σύμφωνα με την παράδοση, ενώ η Παναγία έπλεε κοντά στη χερσόνησο του Άθω, ξέσπασε μία δυνατή καταιγίδα. Έτσι βγήκε από την πορεία της και αποβιβάστηκε στο Άγιο Όρος εκεί όπου σήμερα υπάρχει η Ιερά Μονή Ιβήρων. Τότε η Παναγία προσευχήθηκε στον γιο της αυτό το μέρος να γίνει δικό της και εκείνος συμφώνησε. Ένας άλλος ευρέως γνωστός λόγος  για την απαγόρευση  της εισόδου σε γυναίκες είναι γιατί θεωρείται ότι θα αποσπάσουν την προσοχή των μοναχών από τον Λόγο του Θεού. Δεδομένου ότι μόνο οι άρρενες έχουν το δικαίωμα εισόδου στο Άγιο Όρος, η Dream Swim πραγματοποιεί κρουαζιέρες στην κοντινότερη επιτρεπτή απόσταση από την ακτή, αυτή των 500μ. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία σε όλους να θαυμάσουν την ομορφιά του φυσικού τοπίου και την μοναδική αρχιτεκτονική των μοναστηριών.

Το παρθένο τοπίο

Το ιερό μέρος του Αγίου Όρους παραμένει ένα από τα πιο παρθένα μέρη της Ελλάδας. Τα βουνά, οι γραφικοί λόφοι και οι απόκρημνοι γκρεμοί συντελούν ένα άγριο τοπίο. Τα μοναστήρια είναι χτισμένα στα πιο απίθανα μέρη, δίπλα στα φαράγγια και την πλούσια βλάστηση. Σε αυτήν την ειδυλλιακή εικόνα δεν γίνεται να μην συμβάλλουν τα καταγάλανα νερά της θάλασσας και οι όρμοι που το περιβάλλουν. Η ομορφιά που έχει δημιουργηθεί από της δυνάμεις της φύσης έχει διατηρηθεί προσεκτικά από τους μοναχούς, προσφέροντας στους επισκέπτες μία ξεχωριστή, «έξω από τον κόσμο» εμπειρία.

Δεν θα θέλατε να θαυμάσετε και εσείς μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες στην Ελλάδα καθώς και τη σπάνια αρχιτεκτονική ομορφιά των 20 και άνω ορθόδοξων χριστιανικών μοναστηριών; Αυτή είναι μια ευκαιρία που απλά δεν πρέπει να χάσετε! Στείλτε μας ένα αίτημα για να πραγματοποιήσετε αυτήν την ξεχωριστή κρουαζιέρα ενοικιάζοντας ένα σκάφος, και εμείς θα σας οδηγήσουμε σε μία διαδρομή γύρω από μία περιοχή απαράμιλλης και ασυναγώνιστης ομορφιάς.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *